23948sdkhjf

EU-krav: Slik blir merking av resirkulert materiale i PET-flasker

MERKING AV PET-FLASKER: Dersom materialet er resirkulert utenfor EU, holder det ikke lenger at flasken merkes med «resirkulert materiale».

Det skriver PackNews i en artikkel.

EU-kommisjonens gjennomføringsvedtak (EC) 2023/2683, som ble publisert 30. november 2023 og trådte i kraft 4. desember, fastsetter regler for anvendelse av direktiv (EF) 2019/904 og retningslinjer for beregning, verifikasjon og rapportering av data om resirkulert plastinnhold. Dette er spesielt viktig for flasker laget av PET.

Beslutning 2023/2686 er enda et skritt mot implementering av direktiv 2019/904, som sier at drikkeflasker laget av PET som basismateriale i EU skal inneholde minst 25 prosent resirkulert plast fra år 2025 og minst 30 prosent resirkulert plast innen år 2030, beregnet som et gjennomsnitt for alle PET-flasker som er plassert på markedet og brukt på hver enkelt produsent.

En av de viktigste forbeholdene er at import av resirkulert plast (spesielt rPET) som ikke stammer fra EUs eget produktavfall, ikke vil bidra til nasjonale resirkuleringsmål og ikke kan klassifiseres som resirkulert plast i henhold til EU-lovgivningen.

Som et resultat har tappeselskaper forbud mot å merke flasker som laget av resirkulert plast, hvis denne plasten er produsert utenfor EU.

Kan ikke merkes og selges i EU

I vedtaket står det at leskedrikker, vann og brus tappet utenfor Europa verken kan merkes med «resirkulert innhold» eller markedsføres i EU.

For å beregne og verifisere innholdet av resirkulert plast i drikkevareflasker av plast, ble følgende begreper definert i kommisjonens gjennomføringsbeslutning.

Post-konsument plastavfall: «avfall, dvs. plast og har blitt generert fra plastprodukter som har blitt brakt på markedet.»

Resirkulert plast: «plast som var forbrukerbasert plastavfall før resirkulering og som er produsert gjennom resirkulering». Som et resultat av dette bør ikke plastmaterialer og avfall produsert under produksjonsprosessen før produktet kommer til butikkene regnes som post-consumer avfall.

Metode for å beregne plastinnhold i drikkeflasker

Det er også tatt hensyn til resirkulert plast i drikkeflasker som ikke er oppnådd gjennom mekanisk resirkulering av PET-avfall (som kjemisk resirkulering).

Kommisjonen kommer til å utarbeide en endring av vedtaket innen 31. mars 2024. Den skal inneholde en metode for å beregne, verifisere og rapportere resirkulert plastinnhold i drikkeflasker som følge av alternative resirkuleringsprosesser, for eksempel kjemisk resirkulering.

Kilde: Artikkel på PackNews.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125