23948sdkhjf

Astrups markedsrapport: Skipsangrep i Rødehavet gir økte kontainerpriser

Krigen i Midtøsten og angrepene på skip i Rødehavet har gjort at de fleste rederier omdirigerer skipene. Det gir to uker ekstra i sjøen og vil oppta 20 prosent av den globale flåtekapasiteten ifølge Kuhne & Nagel.

Dette har økt kontainerprisene fra 2400 til 10 000 dollar, skriver Astrup i sin markedsrapport for desember.

På plast halvfabrikat er det grei tilgang på materialer og normale leveringstider, heter det videre i rapporten.

Svakt stålmarked

Markedet for stål og metaller synes ganske svakt ved inngangen til det nye året. På rustbestandige materialer anslås markedet og ha sunket med 10-15 prosent i 2023. Svak aktivitet i byggsektoren og høy inflasjon i hele Europa og nedbygging av råvare og ferdigvarelager er trolig blant årsakene.

Det knytter seg spenning til hvordan innføringen av CBA- toll på materialer som produseres utenfor EU vil påvirke markedet. Hensikten er å favorisere miljøvennlige stål og metallverk, og tollen innføres gradvis. Norges Bank regionale nettverk fra desember bekrefter samme tendens som tidligere. Det er nedgang i bygg og varehandel og god fart i olje- og energisektoren.

Styrket krone

PMI for desember kom i går på 51,7, som er en økning fra november. Det var særlig delindeksen for ordreinngang som sto for veksten. Etter at Norges Bank hevet renten i desember, har kronen styrket seg 4 prosent mot euro og 6 prosent mot dollar. Spådommene varierer som alltid om kronekursen. DNB Markets tror den på sikt vil svekke seg igjen, og har 12 kroner mot euro om et år, mens Nordea tror den vil styrke seg til 11 kroner for en euro. Om Norge bruker lenger tid på å sette ned renten kan det bli en positiv rentedifferanse mot utlandet som vil styrke kronen og dempe inflasjonen.

Tynne ordrebøker for verkene

Leveringstidene fra alle europeiske aluminium valseverk ligger på seks til åtte arbeidsuker, mens pressverkene ligger på tre til fem uker.  Det forventes lav etterspørsel fra byggsektoren som er et viktig marked på ekstrudert aluminium. På rustbestandige kaldvalsete plater har de europeiske verkene levering i februar/mars, mens det på spesial fra Outokumpu er april. Verkenes ordrebøker på standard-materialer er tynn. På rustbestandige stangmaterialer er det ekstra stor pågang på stålkvaliteter som skal ha ekstra varmebehandling, som 165M/4418, Duplex etc. Prisen på nikkel har svingt omkring 16 500 dollar, dette gir noe lavere legeringstillegg. På spesialstål blir det ny økning i energitillegget som gir et skrottillegg 5524.-kr/tonn for 520M. Gjennomsnittsprisen på kobber gikk marginalt ned i desember.

På plast halvfabrikat er det grei tilgang på materialer og normale leveringstider.

Kilde: Astrup AS

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078