23948sdkhjf

Staten New York saksøker Pepsi for plastforurensning

TUNGT SØKSMÅL: I et av de første søksmålene i sitt slag har New York saksøkt PepsiCo for plastforurensning i staten.

15. november saksøkte den amerikanske delstaten New York PepsiCo, som blant annet står bak brusen Pepsi.

Det skriver Reuters i en artikkel.

Første gang en amerikansk stat har saksøkt en stor plastprodusent

New Yorks statsadvokat Letitia James anklaget PepsiCo for å bidra til en offentlig ordensforstyrrelse ved å generere en betydelig andel plastavfall funnet i og i nærheten av den øvre delstaten Buffalo River.

Hun sier også at Pepsi ikke advarer forbrukere om den potensielle helse- og miljørisikoen ved plasten i sine merker. Pepsi er også anklaget for å villede publikum om deres innsats for å bekjempe plastforurensning.

Søksmålet er blant de første der en amerikansk stat har saksøkt en stor plastprodusent.

James sier at forurensning kan komme inn i drikkevannet etter at det har blitt degradert, noe som bidrar til helseproblemer.

– Bedrifter må ikke bare følge nøye med på dette, de bør proaktivt redusere plastforurensningen sin slik at de ikke blir møtt med lignende rettssaker, sier Judith Enck, president i gruppen Beyond Plastics.

– Alle New Yorkere har en grunnleggende rett til rent vann, men PepsiCos uansvarlige emballasje og markedsføring setter Buffalos vannforsyning, miljø og folkehelse i fare, sa James i en uttalelse.

En PepsiCo-talsperson sa at selskapet er "seriøse når det gjelder plastreduksjon og effektiv resirkulering" og er forpliktet til å samarbeide med lokalsamfunn.

Kan føre til endret funksjon i kjønnsorganene og høyere forekomst av kreft

I søksmålet heter det at det er observert endret funksjon i kjønnsorganene og høyere forekomst av kreft hos dyr utsatt for plast og mikroplast.

Forskere tror at mennesker kan møte den samme påvirkningen.

Miljøvernere kaller saken et betydelig skritt i kampen mot plastavfall, som kan tjene som mal for andre stater, land og kommuner.

Kilde: Reuters.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.33