23948sdkhjf

Sjømatindustrien får plast-guide

Forskere mener at mye mer av plasten som brukes i havbruksnæringa, må gjenbrukes.

PLAST-GUIDE: Nå kan akvakulturnæringen laste ned en guide med 25 tips til en mer sirkulær plastbruk.

– Målet er å nå miljømål og redusere forbruk ved at man tar i bruk mer av avfallet og gjøre tiltak slik at plasten varer lenger, sier SINTEF-forsker Helene Øyangen Lindberg.

Det skriver SINTEF i en artikkel på sine nettsider.

Stor bruk av plast

Akvakulturnæringen bruker mye plast og produserer mye plastavfall. Derfor er det viktig for dem å håndtere plast på en bedre måte, ifølge SINTEF-artikkelen.

– Dette er en næring som ønsker å forbedre klimaavtrykket og gjøre det som trengs for å unngå plast på avveie. Både nasjonale og internasjonale mål peker på økt sirkulærøkonomi som en naturlig løsning for å få ned ressursbruken, sier Lindberg i SINTEF-artikkelen.

Forskerne har undersøkt hvilke tiltak aktørene i næringen kan gjøre for at det skal bli mindre avfall.

Prosjektet handler både om sirkulær utvikling og omstilling. Forskere følger bedriftene og bruker dem som eksempler på hvordan den sirkulære omstillingen kan gjennomføres.

Guiden skal gi aktørene gode eksempler på løsninger som er prøvd ut fra før eller finnes i andre bransjer.

Her er noen av tipsene:

  • Lei utstyr framfor å eie om det kan minimere plastforbruk.
  • Gi materialer og prosedyrer navn som fremmer sirkulære tiltak. Et eksempel er Grieg Seafood, som har begynt å kalle tau for “knytetau” i stedet for “kappetau”. Dette for at tauene skal knytes sammen og gjenbrukes, og ikke ses på som en forbruksvare.
  • Undersøk om nye produkt kan lages av resirkulerte materialer. Et eksempel på hvordan dette kan gjøres er hentet fra bedriften Flok, som har brukt resirkulert plast fra brøytestikker til å lage en resirkulerbar stol.
  • Lag lukkede sirkler som tar i bruk plast flere ganger i samme verdikjede. Panteflasker som blir nye plastflasker, er et godt eksempel på en slik lukket sirkel. Bedriftene vi jobber med har satt i gang flere prosjekter for å få til det samme med merder.

Tanken er at guiden skal vise hvem i verdikjeden, enten det er avfallsselskaper, produsenter eller brukere, som må utføre endringene.

POCOplast er kortnavn for «Pathways to sustainable post-consumer plastics in aquaculture”. Pocoplast er et kompetanse- og samarbeidsprosjekt (KSP) som forsker på hvordan bedrifter innen akvakulturnæringen kan få en mer sirkulær plastbruk. Prosjektet, som er finansiert av Forskningsrådet, ble startet opp i 2020 og avsluttes høsten 2023. Bellona er blant samarbeidspartnerne.

Kilde: Artikkel på SINTEF sine nettsider.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078