23948sdkhjf

Vil etablere hjemmemarked for fibertau til flytende havvind

Blåvinge, et langsiktig havvindpartnerskap mellom Fred. Olsen Seawind, Hafslund og Ørsted, har inngått et samarbeid med Ålesundselskapet Offshore and Trawl Supply (OTS).

Sammen skal de utforske hvordan OTS kan levere fibertau til den norske havvindindustrien.

Fibertau brukes til forankring av flytende vindturbiner. Fleksibiliteten i tauet gjør at man kan redusere belastningen på forankringssystemet fra bølger og vind. I dag er det kun en håndfull utenlandske leverandører som har kapasitet til å levere fibertau med dimensjoner som kreves for et flytende havvindprosjekt.

Knapphet kan gi utfordringer

Knapphet på leverandører av fibertau kan skape kapasitetsutfordringer for den norske havvindindustrien.

Offshore and Trawl Supply (OTS) er i dag en ledende leverandør av høyteknologiske fibertau til olje- og gassindustrien og andre maritime bransjer. Nå har selskapet inngått et samarbeid med Blåvinge for å utforske hvordan de kan komme inn i havvindmarkedet og bli den første norske leverandøren av fibertau til flytende vind.

Få leverandører

- Som utvikler er det absolutt en risiko når det finnes så få leverandører med kapasitet til å levere nødvendig fibertau til Utsira Nord. OTS har alle forutsetninger for å dekke et behov i markedet og ta en betydelig posisjon innen havvind. Vi er glade for å få OTS med på laget og vi vil bidra med kompetanse og erfaring som skal til for at selskapet lykkes med sine ambisjoner. Det vil komme hele den norske havvindindustrien til gode, sier Tore Hordvik i Blåvinge.

Hele havvindindustrien til gode: - Vi er glade for å få OTS med på laget og vi vil bidra med kompetanse og erfaring som skal til for at selskapet lykkes med sine ambisjoner. Det vil komme hele den norske havvindindustrien til gode, sier Tore Hordvik i Blåvinge. Foto: Blåvinge

Ny fabrikk for å møte vesentlig kapasitetsbehov

Norge har store ambisjoner for havvind og etterspørsel etter fibertau til flytende havvindprosjekter kan bli stor. Sammen med Blåvinge skal OTS nå utforske hva som skal til for å etablere et betydelig hjemmemarked for fibertau i Norge. OTS forventer å måtte skalere opp produksjonskapasiteten vesentlig, og vil gjøre dette i en ny fabrikk i Ålesundsområdet.

- Tett samarbeid mellom leverandører og utviklere er helt avgjørende for oss og for at Norge skal lykkes med flytende havvind. Det handler ikke bare om å løse nye teknologiutfordringer, men også om industriutvikling. Med denne satsingen vil vi trolig måtte bygge en ny fabrikk med flere ganger så høy produksjonskapasitet som det vi har i dag, noe som i tur vil skape store ringvirkninger lokalt i form av verdiskaping og nye arbeidsplasser. Derfor er det utrolig verdifullt for oss å få jobbe sammen med Blåvinge, sier Stein Frode Bulling-Ness i OTS.

«Vingespenn» løfter nye leverandører

Blåvinges samarbeidsplattform for leverandører til havvind ble etablert for snart to år siden. Samarbeidet har Blåvinge valgt å kalle for «Vingespenn»; spenn fordi alliansen med leverandører favner bredt, både med tanke på kompetanse og geografi.

- Vingespenn er en unik måte å samarbeide på fordi vi samler aktører med ulik spisskompetanse på et tidligere tidspunkt enn normalt. Sammen har vi utfordret hverandre, utviklet nye løsninger, bygget relasjoner og økt kompetansen innen havvind. Det er viktig for Blåvinge å løfte nye, norske leverandører og vi håper å kunne gi OTS mulighet til å levere fibertau i Norge, sier Tore Hordvik.

Kilde: Pressemelding fra Blåvinge

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094