23948sdkhjf

Coop Norge kutter ned på plastposene

Coop har kuttet plastposeforbruket med 20 prosent siden 2016 og har betalt ut 8,5 millioner kroner i gjenbruksbonus for bruk av handlenett i 2022.

HALVERE PLASTPOSE-BRUK: Coop har et mål om 50 prosent plastposereduksjon innen 2025.

Simen Kjønnås Thorsen er kommunikasjonsrådgiver i Coop Norge. Han forteller til Plastforum at det hovedsakelig er handlenett og gjenbruksbonus ved bruk av handlenettene som har vært deres viktigste tiltak for å redusere plastposesalget.

– For Coop er det viktig å bidra til mindre bruk av plast, og da må kundene ha gode alternativer, som kan motivere til å velge bort plastbæreposen, sier Thorsen.

Videre forteller han at i fjor brukte 340.000 Coop-medlemmer handlenettet, opp fra cirka 250.000 i 2021. Opptjent gjenbruksbonus for Coops medlemmer har økt for hvert år, og i 2022 tjente kundene opp 8,5 millioner kroner i gjenbruksbonus.

Må gjøre mer

– Coop har bidratt til at kundene har redusert sitt plastposeforbruk, men vi må gjøre enda mer. Det viktigste framover blir å anbefale og legge til rette for at alle våre kunder bruker handlenett, sekk eller veske når de handler hos oss, sier Thorsen.

Det fører naturligvis at plastposebeholdningen hjemme hos folk blir betraktelig redusert. Thorsen har imidlertid løsningen.

– Vi anbefaler at folk kjøper avfallsposer på rull til restavfallet sitt, sier Thorsen.

Plastposeeksperiment

– I 2022 satte Coop i gang et plastposeeksperiment, hvor Coop Svalbard meldte seg frivillig til å bli med, sier Thorsen.

Han forteller at prosjektet er i samarbeid med selskapet Nudgelab og finansiert av Handelens Miljøfond, der målet er å se hvilke tiltak som er mest effektivt for å redusere bruk av plastposer.

Coop Svalbard ga bort gratis handlenett til kundene i julegave. Oppi handlenettet lå det avfallsposer på rull og en liten julehilsen som oppfordret kundene til å bruke handlenettet på neste handletur. Videre har de ansatte fokus på å informere og motivere kundene om fordelene ved bruk av handlenett, sekk og avfallsposer på rull.

I tillegg er det plakater og beskjeder i butikk som minner kundene på alternativer til plastposer. Resultatene har vært svært gode, og viser at det med riktige tiltak er mulig å få til nødvendig adferdsendring.

Nye EU-krav: Skal kun bruke 40 plastposer i året

I henhold til nye EU-krav skal hver nordmann innen 2025 kun bruke 40 plastposer årlig. I 2021 brukte hver nordmann omtrent 150 plastposer.

– Vi skal være en del av løsningen, og vil utvikle og tilby alternativer til plastposen til våre kunder, slik vi gjort i flere år, sier Thorsen.

De mest miljøvennlige handlenettene

At ikke alle handlenett er like miljøvennlige er en kjent sak. 

– Handlenettene til Coop er laget av plast utvunnet av sukkerrør, det mest miljøvennlige alternativet på markedet i dag. Handlenettene kan brukes mange hundre ganger og gjenvinnes som vanlig plast når de er utslitt, sier Thorsen.

Kilde: Intervju med Plastforum.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094