23948sdkhjf

Kritisk til at regjeringen avslutter vellykket plastforurensningsprosjekt

Det norske bistandsprosjektet mot marin forsøpling og mikroplast skal avsluttes. Dette til tross for at programmet har vært vellykket.

Bistandsprogrammet ble lansert av Solberg-regjeringen i 2018, og ble utvidet med to år i 2021.

Nå skal det avsluttes i 2024.

Bistandsprogrammet mot marin forsøpling og mikroplast har vært en suksess. Det har hjulpet fattige land å få fart på å finne løsninger for plastutfordringene de sliter med, og Norges bidrag sies å ha vært svært viktig.

Global plastavtale

Særlig er det enorme utfordringer med plastforurensning i Sørøst-Asia.

Det er Dagsavisen som skriver at prosjektet nå skal avsluttes. Regjeringen begrunner dette med at man nå vil se den globale plastavtalen vil ta form og være ferdigforhandlet i 2024. Den understreker at den skal bidra med å jobbe mot plastforurensning i havet også i framtiden, men altså ikke gjennom det eksisterende programmet.

Nicolai Astrup (H) var en av ministrene som i 2018 lanserte programmet. Han mener det bør videreføres, og det samme mener tidligere klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), som satt i samme regjering som Astrup.

- Bør videreutvikles

Også Rødts Bjørnar Moxnes reagerer på at programmet stanses.

- Norges bidrag i kampen mot forsøpling av verdens hav må styrkes, ikke svekkes, og derfor bør programmet ikke bare videreføres, men også videreutvikles, sier han til Dagsavisen.

Men den som hardest ut i samme avis er Frps Christian Tybring-Gjedde, som kaller avslutningen av programmet for meningsløst og som en provokasjon.

Tybring-Gjedde er Frps utenrikspolitiske talsperson, og har liten forståelse for vurderingen til regjeringen i denne saken.

- Den største miljøtrusselen

-Marin forsøpling er den mest alvorlige miljøutfordringen verden står overfor, og vi i FrP er svært skeptisk til at målrettede initiativ fra Norges side avsluttes, sier han.

Når bistandsprogrammet avsluttes, vil regjeringen ha bruk 1,6 milliarder kroner på prosjektet, skriver Dagsavisen.

Kilde: Dagsavisen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093