23948sdkhjf

Bokn: HighComp legger ned produksjonen av kompositt

HighComp er leverandør og produsent av store komposittkonstruksjoner for akvakulturindustrien. De leverer ikke bare til oppdrettsbransjen, men også til olje- og gassbransjen.

EGENTLIG LYSE UTSIKTER: En forhåpentlig kortsiktig bremsekloss har satt en stopper for fabrikken på Bokn, selv om det egentlig er en tiltagende etterspørsel etter kompositt.

Helge Rasmussen er forretningsutvikler i HighComp. Han forteller til Plastforum at HighComp fortsatt vil være Norges ledende leverandør av engineering og produksjon av komposittprodukter, selv om produksjonen ikke lenger vil skje ved avdelingen på Bokn.

– Vi har tre avdelinger i dag, i Arendal, Bokn og i Litauen. Vi skalerer nå ned på Bokn, men vil beholde administrasjon, salg og engineering, sier Rasmussen.

Ble tvunget til å tenke nytt

Det var i Bokn at det hele startet i 2006. De ble en del av konsernet CSUB i 2015, der Rasmussen er medeier. Det er nå besluttet å avvikle produksjonen på Bokn.

– Vi har produksjon i Litauen, Arendal og Bokn. HighComp har hatt fin vekst de siste årene, både innenfor akvakultur og olje- og gass. Vi produserer og leverer anlegg i inn- og utland, sier Rasmussen.

Rasmussen forteller at de fortsatt har 10.000 kvadratmeter med produksjonsareal i Arendal, og Litauen.

Både energikrisen, finansmarkedet og lakseskatten er til sammen en så stor endring at de må tenke nytt.

– Lakseskatten er en fundamental endring for alle som jobber i bransjen. I høst la vi en plan for hvordan vi skulle håndtere det som kommer. Omtrent 40 milliarder kroner i investeringer er satt på vent til sent i 2024. Summen av dette førte til at vi valgte å nedskalere, sier Rasmussen.

Muligheter så lenge lokalene ligger der

På spørsmål om de tenker å oppskalere når markedssituasjonen ser bedre ut, svarer Rasmussen at de hvertfall har mulighetene så lenge de beholder lokalene.

– Vi har ikke kontroll over når det skjer, vi må bare tilpasse oss situasjonen og markedet, sier Rasmussen.

Videre forteller han at en totalvurdering avgjorde at nettopp fabrikken i Bokn skulle legges ned og ikke Arendal.

– Anlegget i Bokn har ligget nærmest markedet i akvakultur. Hadde ikke lakseskatten kommet, hadde situasjonen vært en annen. Regjeringens håndtering er en direkte årsak til at vi har innstilt produksjonen, sier Rasmussen.

Rimelig materiale med lavt co2-avtrykk

Kompositt er et konkurransedyktig materiale ift. stål og betong, med et vesentlig lavere Co2-avtrykk

Kundene vil få de samme tjenestene fra de resterende avdelingene i HighComp/CSUB som fortsatt innehar tilstrekkelig kapasitet og kompetanse.

– Vi er inne i et godt makrobilde for bruk av kompositt. Det er en tiltagende etterspørsel etter lettvektsmateriale, sier Rasmussen.

Rasmussen utdyper at det er lavere co2-avtrykk i de fleste konstruksjoner ved bruk av glassfiber, sammenlignet med alternative materialer.

– Dette har vi fokusert på i noe tiår. Vi ser at det skaper ringvirkninger ute i verden. Vi har løsninger for både akvakulur og olje & gass. Kompositt er også rimeligere ferdig installert – i de markedene vi opererer, hevder Rasmussen.

Klam hånd over markedet

– Vi vet ikke helt enden på dette uføret som regjeringen har satt bransjen i. Hvor lenge skal regjeringa holde en klam hånd over markedet, spør Rasmussen.

Rasmussen tenker det trolig vil gå et år eller to før markedet normaliserer seg. Kanskje må det også et regjeringsskifte til for å få en mer næringsvennlig politikk?

Kilde: Intervju med Plastforum

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.158