23948sdkhjf

- Det er lys i enden av tunnelen

Svenske underleverandører til plastbransjen er inne i en oppadgående spiral etter å ha slitt kraftig i fjor høst.

I første kvartal i år økte omsetningen for underleverandørene til svensk plastbransje med 35 prosent.

For hele svensk industri var det 44 prosent av underleverandørene som fikk økt omsetning første kvartal i år sammenliknet med fjerde kvartal i fjor.

Positiv utvikling

- Det har allerede begynt å lysne, sa Sanna Arnfjorden Wadström da hun holdt et foredrag på Plastteknik Nordic-messen i Malmö i forrige uke. Hun er adm. dir. i arbeidsgiverorganisasjonen Sinf.

Sinf presenterer med jevne mellomrom situasjonen til underleverandørene i svensk industri, og de ferske tallene som ble presentert på messen, viser at bedriftene ser mer positivt på tilværelsen enn i fjor høst.

- Men mange av underleverandørene tror at lavkonjunkturen vil vare ett år eller lengre, sa Arnfjorden Wadström, og pekte på at plastindustrien er en stor del av Sveriges kollektive underleverandørkorps.

38 prosent av Sinf-medlemmene opplyser at de forventer å gå inn i en lavkonjunktur, mens 34 prosent føler at de allerede i en slik situasjon. 10 prosent sier at de er på vei ut av en resesjon.

Selv om forholdene i Sverige og Norge ikke er helt like, er det likevel interessante tall svenskene kan vise til.

Urolig for likviditeten

Arnfjorden Wadström sa at hun er mest urolig for likviditeten blant medlemsbedriftene. 17 prosent av de som har svart på undersøkelsen melder at de forventer en likviditetsmangel i løpet av 2023.

Materialmangel er også noe av underleverandørene er svært opptatt av, og det er 57 prosent som oppga dette som en utfordring – mot 41 prosent i fjerde kvartal 2022.

På den annen side har svært mange underleverandører klart å opprettholde leveransene til tross for de utfordringene som de har nevnt i undersøkelsen.

Forventer økt lønnsomhet

Antallet underleverandører i svensk plastindustri som forventer økt ordreinngang har økt betydelig. Fra 22 til 30 prosent. Forventningen om økt lønnsomhet har også økt, akkurat som produktiviteten.

Å få tak i ønsket fagkompetanse i plastindustrien er fortsatt en utfordring, viste undersøkelsen.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125