23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Riktig oppvarming for å fange CO₂

De trenger varme til karbonfangst. Når KANFA finner frem til nye løsninger for å redde klimaet, bruker de varmen fra Norske Backer. De hjelper industrien med å fange CO₂ fra røyk og gass. Det er vanskelig, og det krever en varmeleverandør som bruker de riktige materialene. Energiekspertene i KANFA valgte elektriske varmekolber fra Norske Backer.

Tørker ren CO₂

– Energienheten som vi har kjøpt, brukes i en prosess der vi tørker ren CO₂, forteller onshoredirektør Johnny Stuen i KANFA. – CO₂ må tørkes før den skal til lagring, forklarer han.

KANFA tørker den ut i gassform før den blir presset sammen og gjort flytende slik at den kan lagres. Kolben fra Norske Backer brukes også i selve karbonfangsten.

– Da bruker vi et amin som binder seg til CO₂. Amin er et løsningsmiddel som brukes på nytt og på nytt i en sirkulær prosess, sier Stuen.

 Det første ordinære anlegget ligger på et av avfallsforbrenningsanleggene til Østfold Energi.

Skiller stoffer

– For å få CO₂ til å slippe taket fra aminet, så må vi varme opp. Da kommer det ut CO₂, og så gjenbruker vi aminet om og om igjen. For å få til dette, må vi varme opp. Varmeenheten brukes for å drive en strippeprosess der vi skiller av CO₂ fra aminet, forklarer han.

Han sammenligner det med destillasjon: Du varmer opp for å skille stoffer med forskjellig kokepunkt. Men her er kravene mye strengere enn når saltvann skal bli ferskvann eller vin skal bli brennevin.

Det er kravene til varmekolben, også. Først og fremst må den tåle de stoffene som den skal være i kontakt med. – Kravet er bestandighet, for aminet er litt korrosivt. Og så trenger vi god styring og jevn leveranse av energi, men det er som regel ikke noe problem, sier Stuen.

Ekspert på materialene

Det bekrefter salgsingeniør Jon Bull i Norske Backer: – Det som bestemmer hvilket materiale vi bruker, er hva slags medium som skal varmes opp, sier han.

Her trengs det ekspertise for å gjøre det helt riktig: Det som tåler noen vanskelige medier, tåler ikke alt. – «Syrefast» er ikke syrefast, som Bull sier det.

Varmekolbene fra Norske Backer kan være alt fra de som varmer opp vannet i en varmtvannsbereder, til en kilde for oppvarming av gass, saltvann eller olje. Til dette KANFA-prosjektet var kravet også at det skulle være Ex-godkjent. Oppvarming av alle de forskjellige væskene og gassene krever ulike typer valg av materialer. Utformingen av kolber, gjennomstrømmere, varmluftsbatterier og styring er også avgjørende.

– Kunden kommer til oss og trenger oppvarming. De vet ikke hva som trengs av effekt og hvilket materiale som er best – sånne ting er det vi som er spesialistene på, sier Jon Bull.

 Kundene vet ikke hva som trengs av effekt og hvilket materiale som er best – sånne ting er det vi som er spesialistene på, sier Jon Bull i Norske Backer.

Skreddersøm og fart

Johnny Stuen forteller at det er gode erfaringer fra før som gjorde at KANFA valgte oppvarming fra nettopp Norske Backer. – Gutta våre som jobber med selve byggingen, har erfaring med dem som en god leverandør, sier han.

Da er det ikke bare snakk om skreddersømmen og materialvalget. – De må klare å levere for riktig pris til riktig tid. I hvert fall på testenhetene har vi dårlig tid, slår Stuen fast.

KANFA tester CO₂-fangst for mange forskjellige kunder. – Alle som har en røykgass eller et utslipp med fra 3 til 20 prosent CO₂ i seg, kan bruke den prosessen vi snakker om her, forteller han.

Før de kommer så langt, må utslippene sjekkes for andre urenheter. Er det urenheter i gassen, så må prosessen testes for å se om aminet fungerer skikkelig med gassen slik den er eller om den må renses for urenheter først.

Østfold først

Nå bygger KANFA det første ordinære, kommersielle anlegget sitt. Det ligger på et lite energigjenvinningsanlegg: Østfold Energis avfallsforbrenningsanlegg i Rakkestad.

Foreløpig er det ikke mange slike løsninger i drift, men Johnny Stuen har tro på at dette vil bli en stor industri. KANFA har bare en håndfull konkurrenter i Europa. De to store prosjektene nå er sementfabrikken i Brevik og avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo.

– Alle som har en forbrenningsprosess eller et CO₂-utslipp, kan bruke denne løsningen. Det kan være alt fra en gassturbin som produserer strøm til en biokjele til en energigjenvinningskjele for avfall, men også sementfabrikker, aluminiumsverk og stålverk. De har litt lavere CO₂-konsentrasjoner, så det blir litt vanskeligere prosesser, sier Stuen.

– Alle som har CO₂-utslipp ser på muligheten til å komme til null. Verden må gjøre det. En god del kan skifte prosess, men ikke alle, sier Johnny Stuen.

Mer detaljert informasjon finner du her.

Trenger du en oppvarmingsløsning, men usikker på hva? Sjekk ut våre tidligere prosjekt eller kontakt oss!

Norske Backer AS
Jostein Svendheims veg 8/10
2212 Kongsvinger
Kongsvinger
Norge
Org. nr.: NO919799064

Kontaktperson

Stian Gundersen
Salgs- og markedssjef
+47 95887069 sg@norskebacker.no

Send til en kollega

0.032