23948sdkhjf

Stomiguide: Tilpass hudplaten og forebygg hudproblemer

| Medlemsnyhet | Bedrift Nordiske Innholdsmarkedsføring

For mennesker med stomi oppstår typisk hudproblemer med lekkasje, rester av hudplate og mekaniske skader på huden.

Det finnes flere løsninger avhengig av hudproblemet ditt, men noe du aktivt kan gjøre selv er å måle og klippe hullet i hudplaten din riktig. Riktig tilpasning av stomiplaten er avgjørende for å holde huden rundt stomien frisk.

Det er viktig at du generelt sørger for god stomipleie. For å gjøre deg kjent med hvordan du tilpasser hudplaten din, har Coloplast utviklet denne stomiguiden. Les videre her og lær mer om hvordan du måler og klipper hullet i stomiplaten riktig for å forebygge hudproblemer.

Mål og klipp hullet riktig for å forebygge hudproblemer
Kropp og stomi kan endre seg gjennom livet. Hvis stomien endrer størrelse og form, må også hullet du klipper i platen til stomiposen endres. Riktig tilpasning bør gjøres fortløpende og vil hjelpe deg å forebygge lekkasje, rødhet og ubehag. Hvis du opplever hudproblemer, bør du derfor først sjekke både formen og størrelsen på stomien din og deretter justere hullet på hudplaten.

Slik tilpasser du hullstørrelsen på hudplaten:
· Stomien endrer størrelse de første 6-8 ukene etter operasjonen, så her trenger hullstørrelsen ekstra oppmerksomhet.
· Hvis du går ned eller opp i vekt, kan stomien også endre seg i størrelse og form.
· Det er viktig at hullet i hudplaten passer til stomien.· For colostomi er hullet riktig tilpasset når 1-2 mm magehud sees mellom hullet i hudplaten og stomien hele veien rundt. For ileostomi og urostomi bør hullet være tilnærmet lik omkretsen til stomien. Hvis du klipper hullet i stomilimet for stort, risikerer du at stomiinnhold kommer på huden og forårsaker hudproblemer. Hvis du klipper hullet for lite, vil hudplaten berøre den fuktige stomien, som kan gi dårligere feste inne ved stomien. For å tilpasse hullstørrelsen i hudplaten, bruk stomiproduktet ditt, en 2-delt hudplate eller 1-delt pose, en linjal eller annet måleverktøy, en buet stomisaks og en kulepenn.
· Kanskje du også kan bruke en ny måleskive eller et nytt stykke papp for å lage en ny måleskive av det nye målet.
· Stomien din kan endre størrelse og form avhengig av om du står, sitter eller ligger. Mål derfor alltid stomien både i sittende og stående, da hullet må passe når stomien er størst. Hvis du får hjelp av en annen person, så sitt og stå vendt mot hverandre. Hvis du er alene, bruk da et speil. Husk at du ikke kan måle i liggende stilling, da stomien er minst.
· Stomien din trekker seg sammen ved berøring. Derfor kan du først måle stomien noen minutter etter berøring når den er større igjen.

Har du rund stomi?
· Test de forskjellige hullene i måleverktøyet ditt. Hvis stomien din har endret størrelse, tegn den nye dimensjonen på hudplatens målelinjer ved hjelp av måleverktøyet. Klipp deretter hullet i hudplaten i henhold til tegningen, hvor streken skal klippes helt av. Før du fjerner beskyttelsespapiret, sjekk da at det passer. Påfør deretter stomiproduktet ditt ved å ta beskyttelsespapiret av hudplaten og sett den rundt stomien. Press deretter lett i 30 til 60 sekunder fra innsiden og ut slik at platen sitter tett på magehuden.

Har du ikke rund stomi?
· Når stomien ikke er rund, skal du måle horisontalt og vertikalt.
· Tegn målene dine på en ny måleskive eller et stykke papp.
· Her er det bra å tegne en kontrollpil over tegningen din slik at du kan se hva som er opp og ned på måleskiven. Deretter er det bra å påføre dagens dato, slik at du har kontroll på når du målte sist.
· Når du klipper og tester måleskiven, skal du kunne se pilen og den skal peke oppover. Den nye måleskiven brukes nå til å tegne målene på hudplaten.
· Du kan nå tegne, klippe og påføre som beskrevet ovenfor med en rund stomi.

Husk å måle stomien hver tredje måned eller oftere hvis du opplever lekkasjer som vises på baksiden av hudplaten når du skifter stomiutstyr. Ta kontakt med stomisykepleier om du opplever hudproblemer.

Få gode råd for din hverdag hos Coloplast Assistanse
Coloplast Assistanse er et ekstra servicetilbud for deg med stomi. Selv om sykehuset forbereder stomipasienter på en god hverdag etter utskrivning, synes mange fremdeles det er vanskelig å få de praktiske tingene til å fungere. Coloplast gir råd og veiledning til de som måtte ønske det.

Hos Coloplast Assistanse kan du få råd, relevant informasjon og inspirasjon til din hverdag med stomi. Du kan registrere deg for månedlige e-poster eller holde deg oppdatert med oppdateringer på nettsiden deres når det passer deg. De erfarne sykepleierne i Coloplast har taushetsplikt og er klare til å veilede deg på telefon om alt fra god stomipleie til valg av stomiutstyr.

Medlemsnyhet

Bedrift
Nordiske Innholdsmarkedsføring

Send til en kollega

0.062