23948sdkhjf

Stort varmeanlegg til smelteverk på Island

| Medlemsnyhet | Bedrift Norske Backer AS

Tre store kolli på til sammen over fire tonn. Gigantiske varmeelementer med hvert sitt to meter høye styreskap.

Det er anselige dimensjoner over det avanserte varmeanlegget som ble produsert på Kongsvinger og sendt til Elkem sitt smelteverk på Island.

- Elementene skal brukes til forvarming av elektroder på smelteverket. Dette har vært et stort og viktig prosjekt for oss. De tre første enhetene ble sendt til Island allerede 10. mars, og nå er den siste forsendelsen sendt, først med lastebil til Danmark og så med båt til Island, forteller salgsingeniør Espen Birkely og konstruktør Trond Rismoen hos Norske Backer AS.

Levert tilsvarende tidligere

- Vi fikk en epost fra smelteverket i fjor høst der de fortalte at de vurderte å gjøre noe med det eksisterende anlegget. De spurte om vi kunne komme med noen løse forslag om hva vi kunne tilby.

Vi har tidligere levert tilsvarende løsninger til norske smelteverk. Så vi visste sånn noenlunde hva som måtte til av temperaturer og mengder med luft for å løse problemene. Deretter hadde vi noen møter på teams der vi diskuterte størrelser, kapasitet og andre detaljer.  10 desember i fjor skrev vi kontrakt på de tre første anleggene, forteller Espen Birkely.

Vant til store dimensjoner

Konstruktør Trond Rismoen er vant til store dimensjoner. Han forteller at selv om dette prosjektet er det største så langt i år, er det ganske lite i forhold til anlegget de leverte til et gruveselskap i Sibir for noen år siden. Det var nemlig langt opp i megawatt-klassen.

- Størrelsen har egentlig ikke så mye å si. Det er samme prinsipper og fremgangsmåte uansett hvor store elementene er. Den store utfordringen med et slikt prosjekt er å gjøre de fysiske dimensjonene så små som mulig uten at det går ut over effekten.

Vi bruker en ukes tid på å beregne dimensjonene, og gjøre klar tegningene til produksjonsavdelingen, forteller Rismoen.

- Vi er kjent for å være raske og pålitelige når det gjelder leveringstid, men vi er litt nervøse hver gang om vi får alt vi trenger til rett tid fra underleverandørene våre.

Tre måneder produksjonstid

De tre siste elementene ble bestilt 1. februar i år, og produksjonen har gått uten problemer eller forsinkelser. Birkely og Rismoen er fornøyd med en produksjonstid på tre måneder for såpass store prosjekter.

- Alle som har vært involvert i produksjonen har hatt ukentlige møter gjennom hele prosessen, og jevnlig rapportert fremdriften til kunden på Island.  Det har vært viktig for dem å vite at leveransen går som den skal, for smelteverket må stenges ned når de elementene skal installeres. Men alt gikk etter planen forteller Espen Birkely.

Medlemsnyhet

Bedrift
Norske Backer AS

Jostein Svendheims veg 8/10
2212 Kongsvinger
Norge
Norske Backer AS

Send til en kollega

0.078