23948sdkhjf

Samarbeidende roboter til montering og produksjon

| Medlemsnyhet | Bedrift Nordiske Innholdsmarkedsføring

Nøyaktig og repeterende montering av utstyr og komponenter, innen områder helt fra komplekse plastkonstruksjoner til medisinsk utstyr eller motorer, er fortsatt noe som ofte overlates til mennesker.

Det kan skyldes begrensede serier, skreddersøm, komplekse arbeidsprosesser – eller helt enkelt kostnader og tidsbruk i forbindelse med automatisering. Samtidig er slike manuelle momenter i produksjonen ikke optimale for verken ansatte eller sluttproduktet, og i noen tilfeller kan samarbeidende roboter være en løsning.

Fra prosesser laget for roboter eller mennesker – til en mellomting
Selskaper som ikke benytter roboter i produksjon har selvfølgelig arbeidsprosesser og rutiner som er tilpasset mennesker. Maskiner benyttes innenfor alle bransjer, kanskje med unntak av innenfor noen utpregede håndverksområder, men prosessene er fortsatt bygget rundt mennesker.

Andre konstruksjonsprosesser, som for eksempel bilproduksjon, er i stor grad bygget opp rundt robotisering og automatisering. Store deler av konstruksjonen foregår i lukkede «bur» der kun roboter arbeider.

Å definere en prosess som kan fungere mellom disse to ytterpunktene er det første steget når det gjelder å ta i bruk samarbeidende roboter. For de aller fleste vil utgangspunktet være en prosess preget av mennesker, noe som også passer best til samarbeidende roboter. Et enkelt eksempel kan være gjenging eller skruing av produkter i plast eller metall. Hvis denne oppgaven i dag utføres av et menneske, med hjelp av maskiner og verktøy, kan kombinasjonen menneske og maskin erstattes med en robot utstyrt med gjengearm og andre verktøy – som utfør de samme momentene i produksjonen.

Fleksibilitet og enkel oppdatering er helt avgjørende
Større robotsystemer i lukkede avdelinger gir mening i forbindelse med masseproduksjon – som i forbindelse med produksjon av kjøretøy eller forbruksvarer i store serier. Da kan hele løsningen skreddersys, og det er ikke særlig viktig å legge til rette for mange oppdateringer i etterkant. I en mindre bedrift, med begrenset produksjon og mange forskjellige produkter, stilles det helt andre krav.

En samarbeidende robot programmeres helt enkelt til å gjøre samme momenter som et menneske tidligere utførte, men dessuten på en mer presis og hele tiden repeterbar måte. Denne logikken gjør dessuten programmering av roboten intuitiv, da målet i stort er å gjøre at robotarmen utfør de samme bevegelsene som et menneske.

Enkel programmering er dessuten helt avgjørende når det gjelder endring og oppdatering av prosesser og oppgaver. En robot som er vanskelig å oppdatere vil sannsynligvis støve ned etter kort tid, derfor er det også svært viktig å velge et system som er intuitivt og enkelt å bruke for de ansatte.

Medlemsnyhet

Bedrift
Nordiske Innholdsmarkedsføring

Send til en kollega

0.111