23948sdkhjf

Lekkasje av plastpellets – Svært sannsynlig å finne kilden

| Medlemsnyhet | Bedrift Norner AS

For en tid tilbake ble store mengder plastpellets spredt i Oslofjorden. 2. april leverte Oslofjordens Friluftsråd prøver fra tre ulike funnsteder til Norner.

Analyser kan bekrefte følgende:

  • Plastpelletsene som er funnet ved Hankø, Brunlanes og Tofte er fra samme materiale.
  • Pelletsene er laget av plastmaterialet polypropen, og er en såkalt såkalt kopolymer med høy molekylvekt og høy slagfasthet ved lave temperaturer. 
  • Pelletsene som er funnet er fremstilt for ekstrudering, der typiske anvendelser for dette spesifikke materialet er trykkløse rør som avløp og kloakkrør, ekstruderte plater og profiler.

Det er svært få norske bedrifter som benytter denne type polypropen og det er også et fåtall råstoff-produsenter av denne type plast. Dette er derfor en positiv melding til alle bedriftene som ikke benytter denne type polypropen, og som dermed ikke er ansvarlig for utslippet.  

- Det er svært beklagelig at slike utslipp og uhell skjer, men vi er glade for å kunne bidra til å spore kilden til utslippet slik at dette kan forhindres i fremtiden, sier Kjetil Larsen, Adm.dir i Norner.  

- Vi vil også gi honnør til alle organisasjonene og frivillige som nå bidrar til både opprydding og kartlegging av utslippet ved å registrere funn på Oslofjordens Friluftsråd kartløsning.   

Slike pellets er svært små og i ett kilo med slikt plastråstoff er det over 47.000 pellets. Å fjerne dette fra naturen er en omfattende og krevende oppgave. Det er derfor utrolig bra at Handelens Miljøfond reagerte raskt og gjorde teknisk opprydningsutstyr tilgjengelig på kort varsel. 

 - Gjennom ytterligere analyser hos Norner og dialog mellom Fylkesmannen og politiet med aktuelle bedrifter som benytter denne plasttypen, vil det være mulig å finne årsaken til dette utslippet og implementere tiltak som hindrer at dette skjer på nytt. Vi forsetter derfor vår oppfordring til hele verdikjeden som håndterer plastråstoff å bli med i det globale programmet «Operation Clean Sweep» som er utviklet for å hindre at slike pellets kommer på avveie, avslutter han.


Skriv kommentar

Medlemsnyhet

Bedrift
Norner AS

Asdalstrand 291
3962 Stathelle
Norge
Norner AS

Send til en kollega

0.11