23948sdkhjf

Roboter fra Universal Robots med synssystem for matindustrien

| Medlemsnyhet | Bedrift Universal Robots A/S

Roboter med synssystem for matindustrien som legger produkter på paller og arbeider på trange steder.

Kort oppsummert:
Den norske kjøttprodusenten Nortura hadde behov for å optimalisere palleteringen, men hadde begrenset gulvplass og stramt budsjett. En UR10-robot med et takmontert synssystem ga et kostnadseffektivt og svært effektivt palleteringssystem som kun krevde en femtedel av den normale plassen. Derfor har Nortura nå tre UR-10-roboter og et bedre arbeidsmiljø uten unødvendige tunge løft. Hvis ingen paller er til stede, er gulvplassen tilgjengelig for andre prosesser.

Utfordring:
Vanlige palleteringsroboter trenger en stor, fast celle med sikkerhetsbur som opptar mye gulvplass. Nortura ønsket å kunne pakke kontinuerlig på paller uten å stoppe produksjonslinjen, men trengte fleksibilitet til å bruke plassen til andre prosesser hvis det ikke var paller på plass.

Med det begrensede budsjettet var det også utfordrende for Nortura å finne en kostnadseffektiv robot med seks akser som hadde nødvendig rekkevidde og lastkapasitet til å kunne stable esker av forskjellige størrelse og vekt i forskjellige høyder på en pall. Roboten fra Universal Robots måtte også være fleksibel og lett å programmere for samarbeid med synssystemet, samt pålitelig nok til å kunne kjøre med minimalt tilsyn.

Løsning:
Nortura ønsket å optimalisere palleteringen, men kunne ikke bruke en vanlig palleteringsrobot, som krever en stor, permanent celle med sikkerhetsbur. Den norske robotikkintegratoren Rocketfarm AS spesialtilpasset et synssystem for å utfylle den samarbeidende UR10-roboten fra Universal Robots på en innovativ og plassbesparende måte. Synskameraet IFM O2D222 er montert i taket over roboten, som er montert på et smalt stativ og utstyrt med vakuumgripeanordningen Unigripper SMS 80-200. I standby-modus opptar den monterte roboten bare 0,5 m2. Robotens arbeidsområde er ganske enkelt et malt område på gulvet, som markerer hvor operatøren skal plassere den tomme pallen. «Vi brukte kanskje 10 til 20 prosent av plassen som en tradisjonell robot ville brukt», sier Lars Bårdgard Åstveit, utvikler hos Rocketfarm AS. «Når det ikke er en pall der, er plassen ledig, som om palleteringssystemet ikke eksisterer.»

Når det plasseres en tom pall på gulvet, detekterer synssystemet den automatisk. Det detekterer også esker som beveger seg på transportbåndet, og roboten setter i gang med palletering på egen hånd. «Ingen trenger å fortelle roboten at «nå er det en eske her, palleter den», tilføyer Åstveit. «Systemet bare ser den og starter palleteringen.» Programmet til roboten med seks akser kan lett tilpasses til å stable esker av forskjellige størrelser i det mønsteret som pallkunden trenger, f.eks. ved å snu eskene slik at etikettene er synlige på alle sider av pallen. Roboten kan stable gjennomsnittlig 20 paller per dag, dvs. totalt 1700 esker per dag.

Etter bare ett år med den nye UR10 roboten, valgte Nortura å investere i ytterligere to roboter av samme type for å effektivisere ytterligere.
«Vi er veldig positive til de nye robotene og den mindre belastende arbeidssituasjonen vi har nå. Installasjonen av de nye robotene gikk raskt og smertefritt, og vi er glade for å ha fått mer plass, da robotene er konstruert slik at vi slipper store sikkerhetsbur», sier Unn Sjøthun Uglane, konsernplanlegger, Nortura SA Sogndal.

Kvalitetskontroll og trygghet 
En ytterligere fordel er at roboten kan utføre feilkontroll for de foregående maskinene i produksjonslinjen. Mennesker merker kanskje ikke at en eske ikke ble fylt riktig, men roboten veier hver eske og sier fra hvis det ankommer en eske med for få pakker. «UR10 er en robot som har alle de riktige spesifikasjonene», fastslår Åstveit. «Den er rimelig, den har større rekkevidde enn mange andre coboter, og den har lastkapasitet til å løfte de produktene vi trenger at den skal løfte. Og den har ganske fleksibel programmering.»

Men det viktigste var at den kunne arbeide trygt ved siden av menneskelige arbeidere. UR10-roboten stopper automatisk hvis den støter borti noe som ikke er en del av den planlagte banen – også om det skulle være et menneske som står på en tom pall. «Hvis den ikke hadde denne muligheten, ville vi ikke kunne bruke denne roboten», sier Åstveit. «Det er en absolutt påkrevd funksjon. Uten UR10s sikkerhetsfunksjoner ville vi ikke kunne utføre denne jobben.»

Nortura anslår at inntjeningsperioden for palleteringssystemet er mindre enn ett år når det kjøres i ett enkelt skift, og de har mulighet til å kjøre flere skift ved behov, noe som gjør inntjeningsperioden enda kortere. Nortura var faktisk så fornøyd med systemet at de umiddelbart bestilte ytterligere to systemer til bruk i andre produksjonslinjer, som vil kjøre enda raskere med mindre esker. 


Skriv kommentar

Medlemsnyhet

Bedrift
Universal Robots A/S

Energivej 25
5260 Odense S
Danmark

Send til en kollega

0.062