23948sdkhjf

Samarbeidende roboter har for alvor gjort sitt inntog i mindre produksjonsbedrifter

| Medlemsnyhet | Bedrift Universal Robots A/S

Inntil for ganske få år siden var robotteknologi forbeholdt de store produksjonsbedriftene

De siste årene har imidlertid stadig flere små virksomheter tatt i bruk en ny generasjon lette, samarbeidende roboter («cobots») i produksjonen.

 Det er en tendens man opplever tydelig i Universal Robots. Små produksjonsbedrifter har ofte behov for å kunne legge om produksjonen fortløpende. «For de fleste er det umulig å ha dedikerte plukke- og emballeringslinjer, og mange flytter ansvaret for emballering rundt mellom et begrenset antall medarbeidere», forteller Per Kloster Poulsen, Regional Sales Director for Skandinavia og Storbritannia i Universal Robots.

 «Med robotteknologi i produksjonen kan de repeterende, manuelle oppgavene som plukking, emballering og palletering gjøres langt raskere. Medarbeiderne kan fristilles fra de belastende oppgavene og i stedet ta seg av andre ting. Det betyr mer variert arbeid, og at eldre medarbeidere kan stå lenger i jobben», sier Per Kloster Poulsen.

 Allsidige roboter utfører forskjellige oppgaver

Én av tingene som gjør robotene anvendelige i små virksomheter, er allsidigheten deres. Robotene, som både er holdbare og enkelt kan flyttes rundt på arbeidsplassen, har typisk en løfteevne på mellom 3 og 10 kilo og kan integreres med et stort antall sensorer, gripeanretninger og andre verktøy.

 «De små, samarbeidende robotene er utrolig allsidige og kan dermed brukes i hele fabrikken», forklarer Per Kloster Poulsen, og han utdyper: «En liten produksjonsbedrift kan for eksempel bruke en lettvektsrobot til å plukke produkter fra transportbåndet og stable dem på en pall – og ved hjelp av integrerte sensorer og gripeanretninger sikrer man at det stables den riktige mengden produkter. På bare noen minutter kan roboten omprogrammeres og flyttes, og tilbehøret kan modifiseres til å emballere hele pallen med plast.»

 Enkel programmering og omprogrammering

En annen og viktig grunn til at lettvektsrobotene for alvor er på vei inn i små bedrifter, er økonomien. Det er ingen av de tradisjonelle kostnadene til spesialprogrammering, konfigurering og skjerming av robotene, og den gjennomsnittlige inntjeningstiden for de ledende lettvektsrobotene er derfor i noen tilfeller mindre enn seks måneder.

 «Lettvektsrobotene er intuitive og enkle å programmere. Det gjør dem perfekte til små produksjonsoppgaver og mange repeterende oppgaver. Hvis arbeidsgangen endrer seg, kan produksjonsbedriften raskt og enkelt omprogrammere og omstille robotene til andre oppgaver i fabrikken – og det kan gjøres av så å si alle medarbeidere, også de som ikke har erfaring med robotteknologi», sier Per Kloster Poulsen.

Medlemsnyhet

Bedrift
Universal Robots A/S

Energivej 25
5260 Odense S
Danmark

Send til en kollega

0.062