23948sdkhjf

Utfordring i en beholder

| Medlemsnyhet | Bedrift Norner AS

Utvikling av en ny beholder i plastmaterialer kan høres ut som en enkel oppgave. Det er det nødvendigvis ikke! I hvert fall ikke når den skal romme 200 liter og brukes til farlig avfall. Legg til funksjonell design og det blir enda mer komplisert.

Mezonic har utviklet en patentert beholder i plast som kan brukes både til oppbevaring og transport av fast og flytende avfall. Norner ble engasjert av Mezonic under utviklingen av det som hittil sannsynligvis er verdens største UN-sertifiserte sprøytestøpte og stablebare beholder. Vår kompetanse var nødvendig i materialvalg, verktøyforbedringer og optimalisering av produksjonsbetingelser. I denne artikkelen deler vi noen av de mange erfaringene fra dette utfordrende og til slutt svært vellykkede prosjektet.

Alle deler av beholderen er produsert av sprøytestøpt polyetylen med høy tetthet. Dette eliminerer korrosjonsproblemer og øker holdbarheten. Beholderen er designet for høyt trykk med støtabsorberende ribber på lokket og på bunnen av beholderen. Designet gjør også beholderen lett å stable, noe som muliggjør effektiv transport.


Utfordringene

Mezonic hadde som mål å lage verdens største UN-sertifiserte sprøytestøpte beholder for farlig gods. For å overvinne denne utfordringen måtte det beste materialet velges, produksjonen optimaliseres og strenge sertifiseringskrav oppfylles.

Mezonic hadde valgt en multimodal PE, basert på datablad og informasjon fra leverandør. Men dette viste seg under de første tester å ikke være tilstrekkelig. Mezonic engasjerte da Norner for assistanse innen områdene plastkompetanse og detaljert forståelse av PE-materialer, produksjonsbetingelser for sprøytestøping samt feilanalyse ved mikroskopi.

Den første oppgaven var å undersøke materialets morfologiske forskjeller etter prøvestøping med et utvalg av de mest lovende PE-kvalitetene. Dette endte opp med en anbefaling av et materiale som fungerte bra.

Norner bisto Mezonic videre i flere optimaliseringsfaser av design og sprøytestøpe-betingelser. Mikroskopi og analytiske vurderinger i dette arbeidet identifiserte og foreslo forebyggende tiltak for:

  • Delamineringsproblemer
  • Urenheter
  • Brudd

 

Etter hvert trinn ble nye prototyper UN-testet, etterfulgt av nye undersøkelser og forbedringer inntil beholderen ble endelig godkjent.

Mezonic sine beholdere leveres i flere farger, og noen pigmenttyper og masterbatcher har vært mer utfordrende enn andre. Mezonic opplevde etter hvert problemer med bl.a. fordeling av fargepigmenter, urenheter og at forskjellige pigmenter påvirket produktets mekaniske egenskaper.

Med hjelp fra vårt mikroskopi-laboratorium ble alle disse problemene identifisert, og løsninger foreslått. Bildene nedenfor er noen eksempler på mikroskopi-undersøkelser under denne produktutviklingen.

Våre erfaringer er alltid å inkludere en mer detaljert testing og mikroskopi-undersøkelser i oppstartsfasen. Dette reduserer risikoen for feil, forsinkelser og sparer betydelige kostnader.

For Mezonic er det ekstremt viktig å ha stor tillit til sine produkter. Denne avfallsbeholderen har oppnådd gode dokumenterte testresultater samt blitt UN-sertifisert.

  

Figur 1: Skarpe hjørner initierte brudd ved belastning. Bildet illustrerer en studie av tidlig verktøydesign som krevde forbedringer.

Figur 2: Laminære lag i skjærsone (kald orientering), som i verste tilfeller kan føre til delaminering.

Figur 3: Utfordringer med delaminering på et tidlig utviklingsstadium. Nytt materialvalg og endrede produksjonsbetingelser bidro til å løse disse problemene.

Figur 4: Morfologiske forskjeller forårsaket av to forskjellige pigmenter.   


Kommentarer

Iselin Bostrøm
Hei! Hvis dere vil vite mer om Grepi Plast og Mezonic, finner dere det på www.mezonic.no. CC Beholderen kan dere lese mer om på www.mezonic.no/cc-beholder

Skriv kommentar

Medlemsnyhet

Bedrift
Norner AS

Asdalstrand 291
3962 Stathelle
Norge
Norner AS

Send til en kollega

0.062