plastforum.noNyhetsbrevAbonnementKontaktAnnonsering
plastforum.noAsle Isaksen.
Redaktør
 Tlf: 920 55 852 
asle@plastforum.no
Jon Hermansen
Journalist
jon@plastforum.no
+47 948 13 171
Per Eirik Skulstad
Abonnement
Tlf: 906 09 087
abo@plastforum.no
    Søk i arkivet:
Søk på nettet:
Bli kvitt maskinskatten. NÅ!
De diskuterte maskinskatten. F.v.: Hans Martin Limi, Marianne Marthinsen, Rolf Jarle Aaberg, Stein Lier-Hansen og ordstyrer Finn Langeland. Foto: Norsk Industri

Bli kvitt maskinskatten. NÅ!

18.08.2017
I mange år har eiendomsskatten på maskiner i industrien vært et hett tema. Like negativt er skatt på arbeidende kapital, forskjellsbehandling i skatteleggingen av norsk og utenlandsk eierskap. Dette var sentrale temaer på Norsk Industris frokostmøte torsdag i Arendalsuka.

Norsk Industri har hver morgen, under Arendalsuka, arrangert frokostmøter, der sentrale industripolitiske temaer har stått på agendaen. Onsdag var det Industrimeldingen som var tema. Det var fullt hus, og til tider en noe valgkamppreget debatt og tydelige partiskiller hos de engasjerte paneldeltakerne.
 
Torsdag morgen ble maskinskatten debattert. Marianne Marthinsen fra Arbeiderpartiet, Hans Andreas Limi fra Fremskrittspartiet, Rolf Jarle Aaberg, leder av Treklyngen og Stein Lier-Hansen, Norsk Industri, deltok.
De to sistnevnte var samstemte: maskinskatten må bort, men politikerne var klar på at det ikke kan skje uten at kommunene som har innført denne skatten må finne en erstatning for inntekten. Kanskje en andel av selskapsskatten som i dag i sin helhet går til staten?
 
Situasjonen for Treklyngen, datterselskap i Viken Skog, var et godt eksempel på hva maskinskatten betyr for en virksomhet under etablering. For Treklyngen kan særskatten bety en kostnad på opp til 95 millioner kroner i året. Og den innkreves til og med før virksomheten er kommet i produksjon!
– Vi har ingen mulighet til å dekke inn et slikt beløp gjennom utleie. Jeg tror oppegående politikere ser problemet med denne skatten, sa Rolf Jarle Aaberg.
Treklyngen har planer for produksjon av avanserte bioenergiprodukter, cellulosebasert prosessråstoff til industri og andre prosjekter. Denne storsatsingen skal skje på området til nedlagte Follum i Hønefoss. Forskning og produktutvikling gjør at tømmerstokken i dag blant annet kan omdannes til: Bioenergi, biodrivstoff, plank og bjelker, papir/papp, kjemikalier som erstatter plast basert på mineralolje, smakstilsetting, produkter til farmasøytisk industri, hygieneprodukter, tekstiler som eksempelvis erstatter bomull, reduksjonsstoffer i betong og metallindustrien.
Aaberg sa at planen er å ha full drift fra 2021.
 
– Eiendomsskatten på maskiner er uforutsigbar, formueskatten hindrer investeringer. Det er en skatt på arbeidende kapital og den gjelder kun for nordmenn! Det gir uheldig utslag for norsk eierskap, sa Stein Lier-Hansen.
– Maskinskatten har vært et gnagsår i mange år. Men, det er rimelig at kommunene får noe tilbake for å være vertskap for industri. Fjerning av denne skatten kan få store konsekvenser, men jeg ser at verdifastsettelsen er uheldig. Det må vi rydde opp i. Sigbjørn Johnsen tok i sin tid et initiativ her, men det har ikke skjedd noe, sa Marianne Marthinsen som er finanspolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet.
Hans Andreas Limi minnet om at regjeringen har sendt ut et høringsnotat om avskaffelse av maskinskatten.
– Jeg tror det er mulig å avskaffe denne særskatten allerede i 2018 og samtidig fokusere på de kommunen som kommer dårlig ut, sa han.
 
Regjeringen foreslo å fjerne maskinskatten allerede for ett år siden, men i mangel av støtte på Stortinget har ikke noe skjedd. Vedtaket i Næringskomiteen rundt behandlingen av Industrimeldingen åpner for en ny, litt annerledes prosess etter at Norsk Industri og NHO har engasjert seg kraftig for å finne en ny måte å bevege et flertall av norske politikere.
Treklynge-lederen ga uttrykk for at denne form for beskatning vil kunne føre til at mange flytter virksomheten sin til utlandet.
– Maskinskatten utgjør kun en promille av statsbudsjettet. Det er en lavt hengende frukt. Selv etablerte, tunge industriselskaper vurderer hvor de skal gjøre sine neste investeringer – på grunn av maskinskatten, sa han.
 
– Det er tre urettferdige skattetyper i Norge. De er ødeleggende for nasjonal industridrift. Det er skatt på maskiner, formueskatten og beskatningen av kraftverk, sa Stein Lier-Hansen.
Han understreket samtidig hvor viktig det er at andre næringer nå må vokse for å veie opp for reduksjonen i olje- og gassektoren.
Da må det komme intensiver for å få fart på omstillingen av Norge med hensyn til det grønne skiftet og digitaliseringen.
Tips andre om denne artikkelenUtskriftsvennlig versjon
Emneord (TAGS):  Maskinskatt    formueskatt    Norsk Industri    Arendalsuka    industrifiendtlig skatt   
TIPS OSS
Kommenter denne saken:
  Ingen kommentarer

Les alle kommentarer


Jeg har lest og godtar reglene for kommentar

 
SISTE NYHETER:
Bemanning og kompetanseFoU og teknologiGjenvinning og miljøGummiindustri
KomposittindustriNæringspolitikk/organisasjonerPUR-industriTermoplastindustri
plastforum.no
Berhard Getz`gt.3. 2.etg. 0165 Oslo
 
Powered by Avento CMS