plastforum.noNyhetsbrevAbonnementKontaktAnnonsering
plastforum.noAsle Isaksen.
Redaktør
 Tlf: 920 55 852 
asle@plastforum.no
Jon Hermansen
Journalist
jon@plastforum.no
+47 948 13 171
Per Eirik Skulstad
Abonnement
Tlf: 906 09 087
abo@plastforum.no
    Søk i arkivet:
Søk på nettet:

Norge blir hovedsete for europeiske infrastrukturer

22.06.2017
EU-kommisjonen vedtok 9. juni at to forskningsinfrastrukturer etableres med hovedsete i Norge, såkalte ERIC-er. Beslutningen har stor betydning for forskermiljøene innenfor CO2-forskning og samfunnsforskning.

Dette gir grunnlag for systematisk og helhetlig forskning på begge områder, ved at infrastrukturer, som laboratorier og databaser, i ulike land kobles sammen under et sentralt selskapskontor (ERIC - European Research infrastructure Consortium).
De to nevnte skal altså ligge i Norge.
Det er CESSDA (Consortium of European Social Science Data Archives - samfunnsvitenskap) og ECCSEL (European Carbon Dioxide Capture and Storage Laboratory Infrastructure – forskning på CO2-lagring) som Norge nå får ansvaret for.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier i en kommentar at dette er milepæl for forskningssamarbeidet med EU og faktisk første gang ERIC-er etableres utenfor et EU-land.
 
ECCSEL får hovedkontor ved NTNU i Trondheim. Målet er å gi forskere tilgang til europeiske forskningsfasiliteter i verdensklasse innenfor CO2-håndtering. Om lag 50 laboratorier i fem europeiske land skal koordineres fra Trondheim.
Alle som jobber med CO2-problematikk vil ha nytte av dette. Norner AS, som i mange år har arbeidet med å utnytte CO2 som råvare i polymerproduksjon, bør kunne få glede av det. Likeledes arbeidet som drives på Mongstad, med CO2-fangst og ikke minst med lagring i strukturer på havbunnen, vil helt sikkert ha stor nytte av at ECCSEL legges til Norge.
– Vi kan bare løse klimautfordringene ved å samarbeide på tvers av landegrensene. ECCSEL ERIC vil være med på å akselerere teknologiutviklingen for CO2-fangst og -lagring. Dette er teknologi verden trenger for å nå klimamålene i Parisavtalen, oppsummerer Torbjørn Røe Isaksen.
Tips andre om denne artikkelenUtskriftsvennlig versjon
Emneord (TAGS):  CO2    FoU    EU-forskning    ERIC - European Research infrastructure Consortium    NTNU    ECCSEL    European Carbon Dioxide Capture and Storage Laboratory Infrastructure    Mongstad    Norner
TIPS OSS
Kommenter denne saken:
  Ingen kommentarer

Les alle kommentarer


Jeg har lest og godtar reglene for kommentar

 
SISTE NYHETER:
Bemanning og kompetanseFoU og teknologiGjenvinning og miljøGummiindustri
KomposittindustriNæringspolitikk/organisasjonerPUR-industriTermoplastindustri
plastforum.no
Berhard Getz`gt.3. 2.etg. 0165 Oslo
 
Powered by Avento CMS