plastforum.noNyhetsbrevAnnonseringAbonnementKontakt
plastforum.noAsle Isaksen.
Redaktør
 Tlf: 920 55 852 
asle@plastforum.no
Jon Hermansen
Journalist
jon@plastforum.no
+47 948 13 171
Per Eirik Skulstad
Abonnement
Tlf: 906 09 087
abo@plastforum.no
    Søk i arkivet:
Søk på nettet:
Forskere trekker tilbake artikkel om mikroplast og fisk
Forskningen på plast i magen hos fiskeyngel, som denne, er dårlig dokumentert, mener etikknemnd. Tidsskriftet Science tar konsekvensene og fjerner artikkelen. (Foto: Oona Lönnstedt)

Forskere trekker tilbake artikkel om mikroplast og fisk

11.05.2017
I juni i fjor fikk et forskerteam fra Uppsala universitet inn en forskningsartikkel i tidsskriftet Science. Den handlet om fiskeyngels inntak av mikroplastpartikler. Nå har forskerne bedt om at artikkelen/innholdet tilbakekalles. Det skjer etter at Centrala Etikprövningsnämnden (CEPN) i Sverige i slutten av april kom med skarp kritikk av studien.

I artikkelen, som fikk stor medieoppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt, beskrev forskerne hvordan de oppdaget at fisk, på et tidlig livsstadie, endrer sin atferd og vokser dårligere hvis de får tilgang til mikroplastpartikler. Blant annet skrev forskerne at abboryngel velger å spise mikroplastpartikler framfor naturlig mat som dyreplankton, og at dette har ført til betydelig høyere dødelighet.
 
Studien ble senere stemplet som uredelig/tjenesteforsømmelse av andre forskere. Da besluttet Universitetet i Uppsala selv å innlede en såkalt forberedende undersøkelse og der en ekstern ekspertgruppe fikk i oppdrag å uttale seg i saken basert på universitetets interne regelverk. Samtidig sendtes saken til ekspertgruppen for forskningsuredelighet i CEPN for også derfra å få en uttalelse.
 
I sitt brev til tidsskriftet Science, der forskerne ber om at den publiserte artikkelen trekkes tilbake, begrunner de dette med at vitenskap må baseres på et solid grunnlag og at resultatene i deres studie, selv om de er korrekte, ikke kommer til å bli oppfattet som pålitelige så lenge mistanke om uredelighet foreligger. 
 
– Vi ser svært alvorlig på det inntrufne. Det kan skade tilliten til både universitetet og forskningen, sier Johan Tysk, viserektor for vitenskapsområdet teknologi og naturvitenskap ved Uppsala universitet, i en pressemelding.
 
Artikkelen som ble trukket tilbake 3. mai 2017 er skrevet av Oona M. Lönnstedt og Peter Eklöv og bærer tittelen «Environmentally relevant concentrations of microplastic particles influence larval fish ecology» (oversatt til norsk med noe sånt som: Miljørelevante konsentrasjoner av mikroplastpartikler påvirker økologien for fiskeyngel.)
Artikkelen kan, selv om den er trukket tilbake, leses på hjemmesidene til Science.
 
Se også mer informasjon om saken på forskning.no, der det bl.a. kommer fram at en norsk forsker ved NTNU står bak innklagingen av de to fra Uppsala universitetet.
Tips andre om denne artikkelenUtskriftsvennlig versjon
Emneord (TAGS):  Uppsala universitet    Tidsskriftet Science    forskningsartikkel    fiskeyngel    mikroplast    CEPN    etikk    FoU
TIPS OSS
Kommenter denne saken:
  Ingen kommentarer

Les alle kommentarer


Jeg har lest og godtar reglene for kommentar

 
SISTE NYHETER:
Bemanning og kompetanseFoU og teknologiGjenvinning og miljøGummiindustri
KomposittindustriNæringspolitikk/organisasjonerPUR-industriTermoplastindustri
plastforum.no
Berhard Getz`gt.3. 2.etg. 0165 Oslo
 
Powered by Avento CMS