plastforum.noNyhetsbrevKontaktAnnonseringAbonnement
plastforum.noAsle Isaksen.
Redaktør
 Tlf: 920 55 852 
asle@plastforum.no
Jon Hermansen
Journalist
jon@plastforum.no
+47 948 13 171
Per Eirik Skulstad
Abonnement
Tlf: 906 09 087
abo@plastforum.no
    Søk i arkivet:
Søk på nettet:
Liten økning i industriproduksjon i januar
Industriproduksjonen de siste sju årene i Norge og Sverige. Kilde: Statistisk sentralbyrå og Statistiska centralbyrån

Liten økning i industriproduksjon i januar

10.03.2017
Produksjonsindeksen for industri- og bergverksbedriftene økte med 0,4 prosent fra desember til januar. I tillegg ble de foreløpige tall for desember oppjustert med 0,2 prosent. Dette fremgår av sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og som Norsk Industri nå har presentert.

Økt produksjon i kjemisk industri, næringsmiddel og gruvene forklarer mesteparten av oppgangen. I tillegg har trevarebedriftene den høyeste produksjonen på fem år, ifølge SSB.
Industriproduksjonen har økt i fem måneder på rad ifølge sesongjusterte tall, og indeksen er fire prosent høyere i januar 2017 enn ved bunnen i august i fjor, se figur.
 
Ujusterte tall viser et produksjonsnivå som ligger fem prosent over fjoråret, og det er særlig gruver, trevare, oljeraffineriene og kjemisk industri som produserte mer i januar.
Generelt er det lavere produksjonsnivå i januar for bransjene med mye leverandørindustri, og høyere produksjonsnivå i januar for øvrig industribransjer.
 
Leverandørbedriftene til petroleumsindustrien har fått en treg start på året. Mens sesongjusterte tall altså viser fremgang for mange industribransjer i januar, har bedriftene i leverandørindustrien til oljenæringen som helhet lavere aktivitet i januar sammenlignet både med januar i fjor og desember. Indikatorer på Vestlandet, som Vestlandsindeksen og bedrifter som tar tilbake ansatte fra permittering, viser i februar en positiv utvikling, og en ytterligere forbedring i første halvår. Men i tallene til SSB for januar har en slik utvikling foreløpig ikke blitt synlig.
 
Industriproduksjonen i Sverige økte med to prosent fra desember til januar, hovedsakelig på grunn av større produksjon av kjøretøyer. Svensk industriproduksjon er svært nær å være den høyeste på fem år. Figuren viser utviklingen i industriproduksjonen de siste sju årene i Norge og Sverige.
Tips andre om denne artikkelenUtskriftsvennlig versjon
Emneord (TAGS):  Industriproduksjon    SSB    Norge    Sverige
TIPS OSS
Kommenter denne saken:
  Ingen kommentarer

Les alle kommentarer


Jeg har lest og godtar reglene for kommentar

 
SISTE NYHETER:
Bemanning og kompetanseFoU og teknologiGjenvinning og miljøGummiindustri
KomposittindustriNæringspolitikk/organisasjonerPUR-industriTermoplastindustri
plastforum.no
Berhard Getz`gt.3. 2.etg. 0165 Oslo
 
Powered by Avento CMS