plastforum.noNyhetsbrevAnnonseringAbonnementKontakt
plastforum.noAsle Isaksen.
Redaktør
 Tlf: 920 55 852 
asle@plastforum.no
Jon Hermansen
Journalist
jon@plastforum.no
+47 948 13 171
Per Eirik Skulstad
Abonnement
Tlf: 906 09 087
abo@plastforum.no
    Søk i arkivet:
Søk på nettet:

Styrket plastklynge i Østfold

26.08.2008
Grunnlaget er lagt for en videre utvikling av plastklyngen i Østfold, heter det i en evaluering av Plastinnovasjon Østfold. Prosjektet har vært en del av Arena-programmet og varte i fire år.

 
 
Før prosjektet startet i 2004, hadde flere av bedriftene over flere år opplevd svak lønnsomhet og liten omsetningsutvikling. Antallet ansatte i plastbransjen i Østfold har vært synkende siden 2001. Faktisk er over 30 prosent av arbeidsplassene blitt borte fra 2002 til 2006.  Dette gjenspeiler situasjonen som lå til grunn for prosjektet, nemlig at den internasjonale konkurransen har blitt sterkere og at det gir norsk plastindustri store utfordringer. Bedriftene hadde tidligere ingen tradisjon for samarbeid seg i mellom siden flere av dem oppfattet hverandre som konkurrenter.
 
Suksessfaktorer
Plastinnovasjon Østfold har vært et bedriftsnært prosjekt med flere prosjektledere fra bedriftene. De viktigste kritiske suksessfaktorer i de gjennomførte aktivitetene har vært forankring, mobilisering og engasjement i plastbedriftene.Ved prosjektets avslutning foretok Telemarkforskning en evaluering av prosjektet. Blant annet ble det gjennomført en spørreundersøkelse blant deltakerne.
«Resultatene er oppløftende, siden den viser at bedriftene helt tydelig synes de har hatt nytte av prosjektet. Over 60 % sier at de har fått bedre dialog med andre plastbedrifter, og at de har blitt mer innovative, nytenkende, strategiske, samt tenker mer langsiktig. Andre sier at de ikke har oppnådd disse resultatene ennå, men i det ligger det en optimisme om at dette vil komme i fremtiden», heter det i evalueringsrapporten.
 
Konklusjon og veien videre
Plastinnovasjon Østfold har gitt plastklyngen en større mulighet til å styrke og utvikle seg. Grunnlaget for en videre klyngeutvikling er lagt, og det er skapt forutsetninger for en klyngeutvikling som kan gi mer konkrete resultater.
Selv om prosjektet Plastinnovasjon Østfold er over, skal Borg Plast-Net fortsette som en aktiv organisasjon for sine medlemmer.
 
(Kilde: Evalueringsrapport fra Telemarksforskning i Bø pr. juni 2008)
 
Av Jon Hermansen, jon.hermansen@c2i.net
 
Les mer i neste nr. av Plastforum
Tips andre om denne artikkelenUtskriftsvennlig versjon
Emneord (TAGS):  Plastinnovasjon Øsfold
TIPS OSS
Kommenter denne saken:
  Ingen kommentarer

Les alle kommentarer


Jeg har lest og godtar reglene for kommentar

 
SISTE NYHETER:
Bemanning og kompetanseFoU og teknologiGjenvinning og miljøGummiindustri
KomposittindustriNæringspolitikk/organisasjonerPUR-industriTermoplastindustri
plastforum.no
Berhard Getz`gt.3. 2.etg. 0165 Oslo
 
Powered by Avento CMS